Prijzen inclusief stofferen
Gratis advies op locatie
24 uurs staalservice
30 jaar projectervaring
landelijke dekking

ONDERHOUDSAANBEVELINGEN

 Hulp nodig?

Artifax levert kwalitatieve tapijt/tapijttegels die voldoen aan de strengste Europese normen, EN1307.

Om ervoor te zorgen dat je zo lang mogelijk kunt genieten van uw tapijt, hebben we volgende aanbevelingen voor het schoonmaken opgesteld. Om jouw tapijt mooi te houden, heb je een planmatige aanpak nodig. Het goede nieuws? Een slim en regelmatig onderhoud verdient zichzelf meermaals terug.

PREVENTIEVE MAATREGELEN

Voorbereiden & voorkomen

Het blijvende en mooie karakter van een tapijt/tapijttegel wordt bepaald door de juiste keuze van de kwaliteit en de kleur van de tegel. In kamers die intensief belopen worden, wordt best gekozen voor donkere kleuren. Het tapijt kan in dat geval het vuil beter verbergen.

Schoonloopzone

De bescherming van het interieur begint bij een optimale bescherming van de ingang. 85% van het vuil wordt binnengebracht door schoenen. Daarom raden wij aan een doeltreffende schoonloopzone te voorzien die ook lang genoeg is, bij een ingang van buitenaf of vanuit een zwaar vervuilde zone.

ROUTINE ONDERHOUD

Dagelijks onderhoud

Stofzuigen met een borstelstofzuiger vormt de basis van het dagelijks onderhoud. Dit kan ongeveer 80% van het vuil uit het tapijt verwijderen. Bovendien helpt een borstelstofzuiger om het uitzicht van de pool in de tapijttegel te behouden. Vergeet niet om de stofzuigerzak regelmatig te vervangen.

De frequentie voor het stofzuigen wordt bepaald door het belopen en de vervuiling van het tapijt:

➜ Zeer intensief belopen: 1 x per dag

➜ Intensief belopen: 2 tot 3 x per week

➜ Normaal belopen: 1 x per week

SCHOONMAKEN VAN VLEKKEN

Vlekken verwijderen

We raden aan vlekken onmiddellijk uit het tapijt te verwijderen, aangezien oude vlekken moeilijker schoon te maken zijn.

Hou rekening met volgende tips:

➜ verwijder vaste stoffen met een lepel of een spatel;

➜ verwijder vloeistoffen met een schone witte doek of vloeipapier;

➜ behandel de vlek steeds met een schone, vochtige doek;

➜ werk van de randen naar het midden van de vlek, met de pool mee;

➜ dep de vlek, maar wrijf er nooit op.

Bij het verwijderen van vlekken dien je de instructies op de schoonmaakproducten zorgvuldig te volgen. Gebruik steeds pH-neutrale producten en vermijd producten met chloor (bv. bleekwater) of chemisch agressieve oxydanten. We raden aan de kleurvastheid en materiaalduurzaamheid vooraf te testen in een onopvallende zone.

Vlekken op waterbasis verwijderen

Sprenkel het reinigingsmiddel rechtstreeks op het tapijt. Gebruik het product niet indien het tapijt een gekleurde vlek op de doek achterlaat. Gebruik vervolgens het chemisch reinigingsmiddel als volgt:

1 Na een half-uitgeharde of uitgeharde vlek te hebben verwijderd, dept u de vlek met een schone vochtige doek. Vervolgens verwijdert u het resterende vuil met een kleine hoeveelheid reinigingsmiddel. Sprenkel het reinigingsmiddel over de vlek en borstel het zorgvuldig in met een handborstel.

2 Laat de zone 15 tot 30 minuten drogen en borstel het reinigingsmiddel opnieuw in. Indien het reinigingsmiddel aan het tapijt lijkt te kleven, borstelt u het getroffen gebied zorgvuldig en stofzuigt u. Herhaal het proces indien nodig.

Vlekken op oliebasis verwijderen

Om vlekken op oliebasis zoals verf, vet, teer, asfalt enz. te verwijderen, gebruik je gespecialiseerde vlekverwijderaars voor tapijten. Sprenkel de verwijderaar op een schone, witte doek en druk die op het tapijt. Gebruik de verwijderaar niet indien het tapijt een gekleurde vlek op de doek achterlaat. Gebruik de vlekverwijderaar vervolgens als volgt:

1 Veeg voorzichtig naar binnen vanaf de buitenrand van de vlek. Herhaal de procedure tot de vlek verwijderd is. Na behandeling dept u de vlek met een klamvochtige doek om resten van het reinigingsmiddel te verwijderen. Bescherm het schoongemaakte deel tot het tapijt volledig droog is.

2 Behandel vervolgens met een chemisch reinigingsmiddel zoals beschreven onder ‘Vlekken op waterbasis verwijderen’.

Opgedroogde en hardnekkige vlekken verwijderen

Moeilijk te verwijderen vlekken zoals roest, vernis, koffie, kauwgom en frisdranken vereisen een gespecialiseerde behandeling (zie tabel voor vlekverwijdering). Indien de hardnekkige vlek niet kan worden verwijderd, bel je een expert die de juiste producten kan gebruiken zodat het tapijt niet beschadigd wordt.

VLEKBEHANDELING
Koffie, thee, frisdranken en wijn Bloed, urine en braakselMaak een doek vochtig met koud water en absorbeer daarmee de vloeistof. Herhaal tot alle vloeistof is geabsorbeerd. Laat het tapijt drogen en besproei de vlek met de Crystal Spot Remover®. Veeg af met de Spotting Tool®.
Voedsel en fruitVerwijder alle losse elementen met een theelepel. Besproei de vlek met Crystal Spot Remover en veeg af met de Spotting Tool®.
KauwgomBesproei de vlek met een gombevriezer. Schraap de kauwgom af met een theelepel. Werk af met wat Oil & Grease® op een droge doek.
SchoensmeerBreng wat Oil & Grease aan op een droge doek en dep de vlek weg. Besproei de vlek vervolgens met de Crystal Spot Remover® en veeg af met de Spotting Tool®.
Stickers, verf, dichtingsmiddel en lijm(Verwijder de sticker). Laat de (resterende) vlek drogen en schraap ze af met een theelepel. Breng wat Oil & Grease® aan op een droge doek en dep de vlek weg. Besproei de vlek met Crystal Spot Remover en veeg af met de Spotting Tool.

AANBEVOLEN EN GOEDGEKEURDE MACHINES & PRODUCTEN

ROUTINE ONDERHOUD

➜ Gewone stofzuiger (voor dagelijks gebruik)

 ➜ Gespecialiseerde stofzuiger: borstelstofzuiger type SEBO Dart 2

Sebo Dart 2 biedt professionele prestaties met een lichte, veelzijdige en makkelijk wendbare machine. SEBO Dart 2 is ontworpen om wendbaar en gebruiksvriendelijk te zijn en behaalt uitstekende schoonmaakresultaten.

Bestel hier: Sebo dart 2

SCHOONMAKEN VAN VLEKKEN

➜ Vlekverwijdering

 De Crystal Spot Remover® is een vlekverwijderaar op basis van kristallen. In combinatie met de Spotting Tool® is de Crystal Spot Remover® het perfecte product om makkelijk en veilig vlekken uit commerciële tapijten te verwijderen. Door afgekante openingen in plaats van borstels te gebruiken, verwijdert de Crystal Spotting Tool® vlekken door de vezels zacht te borstelen.

Bestel hier:  crystal-spot-remover

Stel je vraag hier
1
Vraag het ons
Hallo, fijn dat je op BedrijfsTapijt bent.
Kunnen we je helpen?